Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor te zorgen dat je tussenjaar soepel verloopt en dat je optimaal kunt genieten van deze periode. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt overwegen:

Doelen en plannen

Bedenk wat je wilt bereiken tijdens je tussenjaar. Wil je reizen, werken, vrijwilligerswerk doen, nieuwe vaardigheden leren of iets anders? Het hebben van doelen kan je helpen je tussenjaar zinvol en productief te maken.

Financiën

Stel een budget op voor je tussenjaar. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt voor reizen, levensonderhoud en eventuele andere activiteiten. Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om je tussenjaar te bekostigen.

Werk of vrijwilligerswerk

Als je van plan bent om te werken of vrijwilligerswerk te doen tijdens je tussenjaar, zoek dan naar mogelijkheden en solliciteer indien nodig van tevoren.

Reisplannen

Als je van plan bent om te reizen, onderzoek dan je bestemming(en), visumvereisten, gezondheidsvoorschriften en budget. Regel eventuele accommodaties en vluchten.

Studie en opleiding

Als je van plan bent om na je tussenjaar te gaan studeren, bekijk dan welke deadlines er zijn voor aanmeldingen en inschrijvingen. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie hebt om je goed voor te bereiden op je studie.

Verzekeringen

Controleer of je de juiste verzekeringen hebt voor je tussenjaar, zoals reisverzekering, zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Zorgverzekering

Informeer bij je zorgverzekeraar of je je zorgverzekering moet aanpassen tijdens je tussenjaar, vooral als je naar het buitenland gaat.

Huisvesting

Als je je huidige woonruimte verlaat, zorg dan voor een geschikte oplossing voor huisvesting voor en na je tussenjaar.

Studiefinanciering

Als je studiefinanciering ontvangt, onderzoek dan de regels en gevolgen van het nemen van een tussenjaar voor je studiefinanciering.

Veiligheid en gezondheid

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen van de plaatsen die je gaat bezoeken. Houd rekening met eventuele vaccinaties en gezondheidszorg mogelijkheden.

Communicatie

Blijf in contact met je familie en vrienden, vooral als je naar het buitenland gaat. Zorg ervoor dat je hen kunt bereiken en dat ze op de hoogte zijn van je plannen.

Persoonlijke ontwikkeling

Gebruik je tussenjaar als een kans om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe culturen te ontdekken en jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en je tussenjaar te plannen op basis van je eigen doelen en interesses. Neem de tijd om je opties te verkennen en alle benodigde regelingen te treffen voordat je aan je tussenjaar begint.

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. Hier zijn de belangrijkste dingen die je moet overwegen en doen:

Officiële uitschrijving

Meld je officieel af bij je hogeschool of universiteit. Dit kan meestal online via het studentenportaal of bij de studentenadministratie. Zorg ervoor dat je de uitschrijvingsdatum noteert.

Studiefinanciering stopzetten

Als je studiefinanciering ontvangt, dien je dit stop te zetten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Doe dit zo snel mogelijk om te voorkomen dat je later onterecht geld moet terugbetalen.

Uitschrijving bij DUO

Meld je ook bij DUO dat je gestopt bent met je studie. Dit is vooral van belang als je een lening hebt afgesloten, omdat je dan moet beginnen met aflossen.

Eventuele huur of kamer

Als je een studentenkamer huurt, informeer dan je verhuurder over je vertrek en regel de opzegging van je huurcontract volgens de geldende voorwaarden.

Zorgverzekering 

Als je als student verzekerd bent via een speciale studentenzorgverzekering, moet je deze mogelijk aanpassen of stopzetten. Informeer bij je zorgverzekeraar wat de procedure is.

Financiën

Ga na of je nog openstaande betalingen hebt bij de hogeschool/universiteit en zorg ervoor dat je eventuele openstaande rekeningen afhandelt.

Teruggave collegegeld

Afhankelijk van het moment waarop je stopt, kun je in sommige gevallen recht hebben op teruggave van een deel van het collegegeld. Informeer bij je onderwijsinstelling hoe dit werkt.

Eventuele gevolgen voor OV-kaart: 

Als je een studentenreisproduct (OV-kaart) hebt, moet je bij DUO melden dat je gestopt bent. Dit kan gevolgen hebben voor de duur van je recht op het reisproduct.

Toekomstplannen

Bedenk wat je wilt gaan doen na het stoppen met je studie. Wil je gaan werken, een andere studie starten, reizen, of iets anders? Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben.

Persoonlijk welzijn 

Het is niet altijd gemakkelijk om te stoppen met een studie. Praat met vrienden, familie of studieadviseurs om je beslissing te bespreken en om eventuele gevoelens van teleurstelling te verwerken.

Het is raadzaam om met de studieadviseur van je onderwijsinstelling te praten voordat je definitief besluit te stoppen. Zij kunnen je adviseren over de gevolgen van je beslissing en je helpen met de praktische stappen die je moet nemen.