Onderwijsinformatie over het voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs komt na de basisschool. Op het voortgezet onderwijs worden jongeren voorbereid op hun toekomst. Door het kiezen van verschillende vakkenpakketten wordt het onderwijs steeds specifieker. In deze tekst bespreken we wat het voortgezet onderwijs is en welke vakkenpakketten er zijn. Ook bespreken we de mogelijk vervolgopleidingen na het voortgezet onderwijs in Nederland. Al het belangrijke onderwijsinformatie voortgezet onderwijs wordt besproken. 

Onderwijsinformatie voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs wordt gevolgd tijdens de leeftijd van 12-18 jaar. Hierin zijn verschillende mogelijkheden die allemaal een ander niveau aanhouden. Het voortgezet onderwijs is bedoeld om de leerlingen verder te ontwikkelen. De volgende mogelijkheden zijn er op het voortgezet onderwijs: 

  • VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs): Op het VMBO worden veel verschillende praktische en theoretische vakken aangeboden. Het is vaak een tussenstap van de basisschool naar bijvoorbeeld de MBO of HAVO.
  • MBO (Middelbaar Beroepsonderwijs): Het MBO is een schooltype dat vaak praktijkgericht is. Er zijn verschillende niveaus mogelijkheden en leerlingen worden klaargestoomd voor de praktijk. Tijdens de opleiding worden vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn in het werkveld. 
  • HAVO (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs): Het HAVO bereidt leerlingen voor op theoretisch gebied voor het hbo.
  • VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs) Het VWO is het meest academische schooltype. Leerlingen worden hier voorbereid op universitaire opleidingen. 

Studierichting

Op het voortgezet onderwijs moeten leerlingen kiezen tussen verschillende profielen. Hierdoor wordt het onderwijs specifieker en afgestemd op de interesse van de leerlingen. De keuze wordt vaak gemaakt in de bovenbouw van het VMBO, HAVO of VWO. Ze kunnen kiezen uit Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappijleer, Cultuur en Maatschappij. De keuze beïnvloedt welke vakken er worden aangeboden voor de leerling in de volgende jaren. 

Overgang naar hoger onderwijs

Na het behalen van het diploma gaan de leerlingen door in hun studietraject. Er zijn drie mogelijke richtingen na het voortgezet onderwijs: 

Hoger Beroepsonderwijs (HBO): opleidingen zijn gericht op praktische toegepaste kennis en bereiden studenten voor op het werkveld. 

Universitair Onderwijs: Universiteiten zijn academische opleidingen op bachelor-, master- en doctoraal niveau. Vaak in werkgebieden als; geneeskunde, wetenschap, en sociale wetenschappen. 

Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO): MBO opleidingen richten zich op de praktijk. Leerlingen worden voorbereid om het werkveld in te gaan en ontwikkelen hier de juiste vaardigheden voor. 

De rol van ouders

Ouders spelen een belangrijke rol in de begeleiding van hun kinderen tijdens deze reis. Het begrijpen van de onderwijsopties, het ondersteunen van studiekeuzes en het aanmoedigen van persoonlijke groei zijn slechts enkele manieren waarop ouders kunnen bijdragen aan het succes van hun kinderen in het voortgezet onderwijs. Ouders kunnen samen met leerkrachten de leerlingen helpen de juiste keuzes te maken. Het komt vaak voor dat leerlingen twijfelen over de keuze die ze op dat moment moeten maken. Het is verstandig om als ouder een gesprek met de leerkracht aan te vragen waar de leerling ook bij aanwezig is. Samen kunnen jullie de mogelijke optie bespreken en waarom deze wel of geen goede keuze zijn. De juiste profielkeuze maken is de basis voor een goed lopend schooltraject. Vaak verdiep je je later met de vervolgopleiding in deze vakken. 

Lees meer onderwijsinformatie voortgezet onderwijs

Voor antwoorden op de meest gestelde vragen en ander onderwijsinformatie voortgezet onderwijs kun je terecht op www.onderwijs-informatie.nl.

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross