In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Indien jouw kind een achterstand in taal heeft, kan het deel uitmaken van de schakelklas op de basisschool. In de schakelklas ontvangen kinderen gedurende een jaar extra taalonderwijs. Het is belangrijk dat de school jouw toestemming verkrijgt om jouw kind in de schakelklas te laten deelnemen.
Er bestaan drie verschillende typen schakelklassen:
Voltijd schakelklas:
Jouw kind volgt vrijwel al het onderwijs in de schakelklas. Dit komt neer op minimaal 880 uur per schooljaar.
Deeltijd schakelklas:
Jouw kind neemt minimaal 8 uur per week deel aan lessen in de schakelklas. De overige lessen worden gevolgd in de reguliere klas.
Verlengde schooldag:
Jouw kind neemt deel aan de reguliere lessen en ontvangt daarnaast extra onderwijs in de schakelklas. Dit komt neer op ongeveer 2,5 uur per week (100 uur per schooljaar).
Een kopklas is een variant van de schakelklas. Deze is bedoeld voor leerlingen die na groep 8 een taalachterstand hebben en daardoor onder hun niveau presteren. Jouw kind krijgt na groep 8 intensief taalonderwijs gedurende een extra jaar. Hierdoor kan een solide basis gelegd worden voor het voortgezet onderwijs.
De basisschool vraagt altijd om jouw toestemming als ouder of verzorger voordat jouw kind in de schakelklas wordt geplaatst.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]