In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vormt de stage een essentieel onderdeel van je opleiding. De praktijkervaring die je tijdens je mbo-opleiding opdoet, wordt ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd.
Bij de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) werk je doorgaans 3 of 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Dit komt neer op ongeveer 70% van de bbl-opleiding. De overige dagen volg je theoretisch onderwijs op school.
Bij de beroepsopleidende leerweg (bol) breng je meer tijd door op school. Je past het geleerde toe in de praktijk tijdens kortere stages. Afhankelijk van de leerweg vormt de bpv ongeveer 20% van de bol-opleiding.
Je mag in het mbo uitsluitend bpv volgen bij erkende leerbedrijven. Erkende leerbedrijven moeten voldoen aan de criteria van de samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven:
Erkende leerbedrijven herken je aan het certificaat “Erkend Leerbedrijf”. Via Stagemarkt.nl kun je zelf op zoek gaan naar bpv-plekken bij erkende leerbedrijven.
In het mbo draagt de onderwijsinstelling de eindverantwoordelijkheid voor het gehele onderwijsproces, inclusief de bpv. De onderwijsinstelling sluit met jou en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst (pok) af. Deze praktijkovereenkomst heeft juridische waarde en kan informatie bevatten over:
Het is ook mogelijk dat een mbo-opleiding een gecombineerde leerweg aanbiedt. Hierbij volg je in de eerste jaren lessen op school, terwijl je in het tweede deel van de opleiding aan de slag gaat binnen een bedrijf.
De arbeidsvoorwaarden voor stagiairs in het mbo variëren per opleiding. Afhankelijk van de leerweg die je volgt, kunnen de voorwaarden anders zijn.
De onderwijswetgeving regelt niets specifieks over de stagevergoeding of het salaris van een stagiair in het mbo. Soms kun je meer informatie vinden in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de sector waarin je je bpv volgt. Is dit niet zo, dan gelden de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]