In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Als je voor de allereerste keer begint aan een opleiding aan een hogeschool of universiteit, betaal je in het eerste studiejaar de helft van het wettelijk collegegeld. Als je van plan bent een lerarenopleiding te volgen, geldt deze halvering ook voor het tweede studiejaar. Maar let op, je komt alleen in aanmerking voor deze verlaging als je voldoet aan de gestelde voorwaarden.
De introductie van de collegegeld halvering vond plaats in het studiejaar 2018-2019. Echter, vanaf het studiejaar 2024-2025 (vanaf 1 september 2024) wordt deze halvering stopgezet.
Je hebt recht op de halvering van het collegegeld onder de volgende voorwaarden:
Ga je een lerarenopleiding volgen? Dan heb je in totaal recht op 2 jaar halvering van het collegegeld. Er zijn verschillende situaties van toepassing:
Op de website van DUO kun je een overzicht vinden van alle lerarenopleidingen waarvoor de collegegeld halvering van toepassing is. Je kunt ook bij jouw onderwijsinstelling navragen of je in aanmerking komt voor collegegeld korting bij jouw opleiding.
Er zijn opleidingen of onderdelen van opleidingen die bij afronding leiden tot een (beperkte) onderwijsbevoegdheid. Bij deze opleidingen krijg je geen korting op het collegegeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor educatieve minors, maar ook voor masteropleidingen waarbij je via een speciaal traject een (beperkte) bevoegdheid verwerft, terwijl de nadruk ligt op een andere opleiding.
Sta je op het punt om een kleinschalige opleiding te volgen? Houd er dan rekening mee dat hiervoor een hoger wettelijk collegegeldtarief geldt (maximaal 5 keer het reguliere voltijd collegegeldtarief). Echter, ook studenten die aan een kleinschalige opleiding beginnen hebben recht op korting op het collegegeld tijdens het eerste studiejaar. Deze korting bedraagt maximaal € 1.105, wat gelijkstaat aan de helft van het reguliere collegegeldtarief. Dit maximale kortingsbedrag geldt onder andere voor University Colleges en sommige hbo-opleidingen.
Het kabinet heeft besloten om vanaf het studiejaar 2024-2025 te stoppen met het verlagen van het collegegeld. Dit gaat in per 1 september 2024. Dit geldt voor:
Als je op 1 september 2023 al ingeschreven stond voor een lerarenopleiding, heb je echter nog wel recht op het verlaagde collegegeldtarief in het tweede jaar van het studiejaar 2024-2025.
Vanaf het studiejaar 2025-2026 (vanaf 1 september 2025) heeft niemand meer recht op het verlaagde collegegeldtarief.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]