In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Als jouw peuter of kleuter moeite heeft met taal, kan het zijn dat jouw kind in aanmerking komt voor voorschoolse educatie op de kinderopvang. De gemeente beslist of jouw kind hiervoor in aanmerking komt en meestal verloopt dit via het consultatiebureau.
Voorschoolse educatie is bedoeld voor peuters tussen de 2,5 en 4 jaar oud, bij wie ouders thuis niet voldoende in staat zijn om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Op deze manier krijgen deze kinderen een goede basis voor de basisschool. Tijdens voorschoolse educatie brengt jouw kind ongeveer 16 uur per week door op de kinderopvang. Daar wordt een speciaal programma gevolgd om de ontwikkeling van jouw kind te bevorderen.
In de voorschoolse educatie leert jouw kind spelenderwijs de Nederlandse taal beter te beheersen. Ook wordt er aandacht besteed aan samenwerken en gericht werken aan opdrachten. Hierdoor kan jouw kind eventuele achterstanden inhalen en met een goede start aan de basisschool beginnen.
Het consultatiebureau informeert jou of jouw kind in aanmerking komt voor voorschoolse educatie (een ‘VVE-indicatie’). Gemeenten bepalen welke kinderen hiervoor in aanmerking komen. Zij kijken bijvoorbeeld naar de taal die thuis wordt gesproken of naar de taalontwikkeling van het kind. Op de website van jouw gemeente kun je nagaan welke specifieke voorwaarden er gelden.
Wanneer jouw kind naar de basisschool gaat, kan het zijn dat de kinderopvang gegevens over de ontwikkeling van jouw kind doorstuurt naar de basisschool. Dit gebeurt alleen als jij als ouder hiervoor toestemming hebt gegeven.
Kinderen mogen vanaf 4 jaar naar de basisschool, ook als ze voorschoolse educatie hebben gevolgd. Op de basisschool is er eveneens extra aandacht voor kinderen die dat nodig hebben. Veel basisscholen besteden bijvoorbeeld extra aandacht aan taal en lezen. Soms krijgen kinderen les in kleinere groepen zodat er meer persoonlijke aandacht is. Scholen ontvangen hiervoor extra financiële middelen, en ze bepalen zelf hoe ze deze inzetten.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]