In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Op de basisschool krijgt elke leerling vakken die wettelijk verplicht zijn, zoals taal en rekenen. Daarnaast zijn er ook niet-verplichte vakken, zoals godsdienstles.
De vakken die verplicht zijn op de basisschool zijn:
De kerndoelen voor het basisonderwijs beschrijven wat kinderen aan het einde van de basisschool moeten weten en kunnen. Vakken met kerndoelen zijn wettelijk verplicht volgens het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO. Dit betekent dat alle kinderen deze vakken krijgen.
Scholen hebben de vrijheid om te bepalen hoe ze deze vakken onderwijzen en welk lesmateriaal ze gebruiken. Op de basisschool leren kinderen bijvoorbeeld over respect voor algemeen aanvaarde normen en waarden, en hoe ze zorgzaam kunnen omgaan met het milieu.
Deze lessen zijn verplicht op de basisschool, zoals vastgelegd in de kerndoelen. Deze lessen bevorderen respect voor seksuele diversiteit en voorkeuren.
Basisscholen moeten ook lessen verzorgen over wetenschap en techniek, zoals voorgeschreven in de kerndoelen. Vanwege het tekort aan technisch geschoold personeel in Nederland, wordt er extra nadruk gelegd op deze vakken.
Op basisscholen in Fryslân is de Friese taal een verplicht vak. Scholen kunnen echter Gedeputeerde Staten van Fryslân verzoeken om tijdelijke ontheffing voor één of meer kerndoelen. Scholen hebben tot 2030 de tijd om het niveau van Friese kerndoelen voldoende op peil te brengen.
Alleen basisscholen buiten het Friese taalgebied (Waddeneilanden, gemeente Weststellingwerf) in Fryslân zijn niet verplicht om Fries als vak aan te bieden. Desalniettemin stimuleert de provincie Fryslân scholen in dat gebied om wel streektaalonderwijs aan te bieden.
Naast het verplichte vakkenpakket kunnen scholen aanvullende niet-verplichte vakken aanbieden, zoals godsdienst, Frans of Duits. Ouders kunnen via de medezeggenschapsraad (mr) van de school deelnemen aan het gesprek over de keuze van deze vakken.
Op bijzondere scholen worden doorgaans godsdienstlessen gegeven. Het schoolbestuur van een bijzondere school kan deze lessen verplicht stellen. Openbare basisscholen geven over het algemeen geen godsdienstles of lessen over levensbeschouwing.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]