In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Het besluit of jouw kind overgaat naar de volgende groep of klas wordt genomen door de school zelf. Er zijn geen strikte wettelijke regels hiervoor. De aanpak van overgang en zittenblijven staat beschreven in de schoolgids.
Wanneer jouw kind van groep 2 naar groep 3 gaat, kijken de meeste basisscholen of de ontwikkeling van het kind voldoende is om deze stap te maken. Deze beslissing wordt besproken met de ouders.
Bij sommige basisscholen kan de leeftijd van een leerling bepalend zijn voor de overgang naar groep 3. Dit heeft te maken met de voormalige 1-oktobergrens. Voorheen moest een kind voor 1 oktober 6 jaar zijn om over te gaan van de kleuterklas naar de lagere school. Sinds augustus 1985 is deze regeling niet meer van kracht, maar sommige scholen hanteren deze nog steeds.
Indien de leerresultaten en ontwikkeling van jouw kind nog niet voldoende zijn, kan er besloten worden dat jouw kind blijft zitten. Deze beslissing wordt genomen door de school. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het niveau van de klasgenoten van jouw kind. De school is verplicht om jou te informeren wanneer jouw kind moet blijven zitten.
Voldoet jouw kind niet aan de overgangsnormen, maar wil de school toch een kans bieden? Dan kan er sprake zijn van een voorwaardelijke overgang. De school zal met jou afspreken onder welke voorwaarden en wanneer de definitieve overgang plaatsvindt.
Wanneer een leerling in het voortgezet onderwijs voorwaardelijk overgaat, moet dit duidelijk vermeld worden op het eindrapport. De school zal dit ook schriftelijk communiceren met ouders, voogden of verzorgers. Er wordt afgesproken onder welke voorwaarden en op welk tijdstip de definitieve overgang zal plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jouw kind een opdracht moet voltooien of bepaalde toetsen opnieuw moet maken. Uiterlijk op 31 december moet duidelijk zijn of jouw kind definitief overgaat of niet.
Voorwaardelijke overgang naar het hoogste jaar van de middelbare school is niet toegestaan.
Indien je het niet eens bent met de beslissing over de overgang van jouw kind, kun je bezwaar maken via de klachtenprocedure van de school.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]