Heb jij recht op een studenten ov-chipkaart?

Volg jij een opleiding aan het mbo, hbo of de universiteit? En heb jij recht op studiefinanciering? Dan heb jij ook recht op een reisproduct voor studenten. Het studentenreisproduct omvat een weekabonnement of een weekendabonnement voor het openbaar vervoer.

Voorwaarden voor het studentenreisproduct

  • Je krijgt een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding volgt aan het mbo, hbo of de universiteit, zelfs als jij nog geen 18 jaar bent.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar wanneer jouw studiefinanciering ingaat.

Gift of lening

  • Volg jij een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis.
  • Doe jij mbo niveau 3, mbo 4, hbo of universiteit? Dan wordt het studentenreisproduct eerst verstrekt als een lening. Als jij binnen 10 jaar jouw diploma behaalt, wordt het reisproduct omgezet in een gift. Je hoeft het reisproduct dan niet terug te betalen.

Hoogte en duur van de ov-vergoeding voor studenten

Informatie over de hoogte en duur van het studentenreisproduct is te vinden op de website van DUO. Voor mbo-opleidingen op niveau 1 en 2 ontvang je het reisproduct zolang je ingeschreven staat. Voor niveau 3 en 4 wordt het reisproduct maximaal 7 jaar (84 maanden) verstrekt. In het hoger onderwijs geldt het reisproduct gedurende de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten in het hoger onderwijs die een 4-jarige opleiding volgen, kunnen dus gedurende 5 jaar kosteloos of met korting reizen in het openbaar vervoer.

Aanvragen van het studentenreisproduct

Jij kunt een studentenreisproduct aanvragen via DUO. Hierbij kun je kiezen tussen een weekabonnement of een weekendabonnement. Het studentenreisproduct wordt toegevoegd aan jouw persoonlijke ov-chipkaart.

Meer informatie over het studentenreisproduct is te vinden op DUO.nl.

Buitenlandse studenten en het reisproduct

Ook studenten die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor het openbaar vervoer. Bekijk de voorwaarden die van toepassing zijn op jouw leeftijd, opleiding en nationaliteit op de website van DUO.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross