Heb jij recht op een studenten ov-chipkaart?

Volg jij een opleiding aan het mbo, hbo of de universiteit? En heb jij recht op studiefinanciering? Dan heb jij ook recht op een reisproduct voor studenten. Het studentenreisproduct omvat een weekabonnement of een weekendabonnement voor het openbaar vervoer.

Voorwaarden voor het studentenreisproduct

  • Je krijgt een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding volgt aan het mbo, hbo of de universiteit, zelfs als jij nog geen 18 jaar bent.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar wanneer jouw studiefinanciering ingaat.

Gift of lening

  • Volg jij een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis.
  • Doe jij mbo niveau 3, mbo 4, hbo of universiteit? Dan wordt het studentenreisproduct eerst verstrekt als een lening. Als jij binnen 10 jaar jouw diploma behaalt, wordt het reisproduct omgezet in een gift. Je hoeft het reisproduct dan niet terug te betalen.

Hoogte en duur van de ov-vergoeding voor studenten

Informatie over de hoogte en duur van het studentenreisproduct is te vinden op de website van DUO. Voor mbo-opleidingen op niveau 1 en 2 ontvang je het reisproduct zolang je ingeschreven staat. Voor niveau 3 en 4 wordt het reisproduct maximaal 7 jaar (84 maanden) verstrekt. In het hoger onderwijs geldt het reisproduct gedurende de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten in het hoger onderwijs die een 4-jarige opleiding volgen, kunnen dus gedurende 5 jaar kosteloos of met korting reizen in het openbaar vervoer.

Aanvragen van het studentenreisproduct

Jij kunt een studentenreisproduct aanvragen via DUO. Hierbij kun je kiezen tussen een weekabonnement of een weekendabonnement. Het studentenreisproduct wordt toegevoegd aan jouw persoonlijke ov-chipkaart.

Meer informatie over het studentenreisproduct is te vinden op DUO.nl.

Buitenlandse studenten en het reisproduct

Ook studenten die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor het openbaar vervoer. Bekijk de voorwaarden die van toepassing zijn op jouw leeftijd, opleiding en nationaliteit op de website van DUO.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross