Hoe kun je leraar worden in het speciaal onderwijs?

Om les te kunnen geven in het speciaal onderwijs dien je de juiste onderwijsbevoegdheid te hebben. Veel scholen vereisen daarnaast ook dat je een specifieke opleiding voor het speciaal onderwijs hebt gevolgd.

Speciaal basisonderwijs

Voor lesgeven in het speciaal basisonderwijs heb je een onderwijsbevoegdheid nodig die geldig is voor het basisonderwijs.

Voortgezet speciaal onderwijs

Als jouw school zelf eindexamens afneemt, is een onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs vereist.

Wanneer jouw school geen eigen eindexamens afneemt, volstaat een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs.

Indien je een eerstegraads- of tweedegraadsbevoegdheid hebt voor het voortgezet onderwijs, kun je ook in het voortgezet speciaal onderwijs lesgeven in het vak waarin je bevoegd bent.

Extra opleiding speciaal onderwijs

Vaak stellen scholen voor speciaal onderwijs als aanvullende eis dat je een specifieke opleiding voor het speciaal onderwijs hebt gevolgd. Veel speciaal onderwijs scholen vragen om een diploma van de master Special Educational Needs. Op de website Studiekeuze123.nl kun je zien welke hogescholen deze master aanbieden.

Heb je vragen over hoe je leraar kunt worden?

Als je meer informatie wilt over werken in het onderwijs of persoonlijk advies nodig hebt, kun je contact opnemen met het Onderwijsloket.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross