Hoe kun je onderwijsassistent of klassenassistent worden?

Om onderwijsassistent of klassenassistent te worden, dien je een diploma te behalen van de mbo-opleiding tot onderwijsassistent. Voor deze beroepen zijn er momenteel nog geen vastgestelde wettelijke bekwaamheidseisen.

Opleiding tot onderwijsassistent of klassenassistent

Er zijn twee mbo-opleidingen tot onderwijsassistent beschikbaar:

  1. Onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 3).
  2. De opleiding ‘onderwijsassistent’ (niveau 4).

Deze opleidingen tot onderwijsassistent zijn eveneens geschikt als je geïnteresseerd bent in het worden van een klassenassistent.

Je kunt deze opleidingen volgen bij een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Gedurende de opleiding krijg je vakken die gericht zijn op het beroep, zoals pedagogische begeleiding, ondersteuning van onderwijsprocessen en didactische hulp.

Toelatingseisen voor de opleidingen tot onderwijsassistent

Voor toelating tot een mbo-opleiding tot onderwijsassistent dien je te beschikken over een vmbo-diploma of een overgangsbewijs van klas 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo.

Leren en werken als onderwijsassistent

Je kunt er ook voor kiezen om leren en werken te combineren. In dat geval werk je als onderwijsassistent op een school en volg je tegelijkertijd de duale opleiding tot leraar basisonderwijs. Sommige lerarenopleidingen basisonderwijs (pabo’s) bieden dit soort trajecten aan.

Taken van een onderwijsassistent

Je kunt aan de slag als onderwijsassistent in:

  1. Het basisonderwijs
  2. Het voortgezet onderwijs
  3. Het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve)

De exacte taken van een onderwijsassistent variëren per school. Deze stem je af met de leraar die je ondersteunt. In de regel omvatten de taken van een onderwijsassistent voornamelijk organisatorische en begeleidende aspecten. Denk hierbij aan het organiseren van excursies en het begeleiden van kleine groepen leerlingen.

Taken van een klassenassistent

Als klassenassistent kun je aan de slag in het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Over het algemeen zijn klassenassistenten werkzaam in het speciaal onderwijs. De functie lijkt op die van een onderwijsassistent in het basisonderwijs. Er zijn twee niveaus:

Klassenassistent niveau 3: voornamelijk gericht op verzorgende taken en niet op onderwijsinhoudelijke taken.

Klassenassistent niveau 4: naast verzorgende taken ook eenvoudige, routinematige taken, zoals de begeleiding van individuele leerlingen of kleine groepjes leerlingen.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross