Hoe kun jij leraar worden in het basisonderwijs?

Om als leraar in het hele basisonderwijs te mogen werken, heb je een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig.

Binnen deze opleiding zijn specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld gericht op een bepaalde leeftijdsgroep (jonge kinderen of oudere kinderen). Als je na je vwo-opleiding de pabo wilt volgen, kun je deze ook combineren met een universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek.

Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De voltijd pabo-opleiding duurt 4 jaar. In het derde jaar specialiseer je jezelf. Je kunt kiezen voor het werken met jonge kinderen van 4 tot 8 jaar of voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. Het laatste jaar omvat een langere stage.

Je kunt ook de pabo in deeltijd volgen, waarbij je studie gecombineerd wordt met praktijkervaring in het onderwijs.

Op de website van het Onderwijsloket kun je een overzicht vinden van hogescholen die de pabo aanbieden.

Universitaire lerarenopleiding

De academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo) duurt 4 jaar. Deze studie combineert de universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek met het hbo-programma van de pabo. Voor deze lerarenopleiding heb je een vwo-diploma nodig of een propedeuse van de pabo.

Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen kun je de voltijd bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs volgen. Na 3 jaar ben je dan bevoegd om les te geven in het basisonderwijs.

Korte lerarenopleiding voor zij-instromers

Als zij-instromer kun je de lerarenopleiding volgen, mits het geschiktheidsonderzoek aangeeft dat je deze in maximaal 2 jaar kunt afronden. Ook dien je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding te hebben, of een vergelijkbaar diploma.

Heb je een vwo-diploma? Bij meerdere pabo’s kun je mogelijk in aanmerking komen voor een verkorte lerarenopleiding van 3 jaar. Dit kun je bespreken met de hogeschool waar je de pabo wilt volgen.

Voor meer informatie over leraar worden als zij-instromer, kun je terecht op de pagina ‘Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?’.

Beloning

Het salaris van leraren wordt vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat leraren beter verdienen dan velen denken. Je kunt bekijken hoeveel een leraar in het basisonderwijs verdient.

Subsidie

Je komt mogelijk in aanmerking voor subsidie als je een lerarenopleiding gaat volgen. Op de website duo.nl kun je door een paar eenvoudige vragen te beantwoorden achterhalen of je in aanmerking komt voor een regeling.

Vragen over het beroep van leraar

Heb je vragen over het beroep van leraar? Je kunt deze stellen via Twitter (@MinOCW) of via Facebook (www.facebook.com/ministerieocw).

Voor meer informatie over werken in het onderwijs of persoonlijk advies kun je contact opnemen met het Onderwijsloket.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross