Wat betekenen bachelor, master en associate degree in het hoger onderwijs?

De 2-jarige associate degree (Ad) kun je volgen aan een hogeschool. Een bacheloropleiding volg je aan zowel een hogeschool als een universiteit. Een masteropleiding volg je meestal aan een universiteit, maar er zijn ook masteropleidingen beschikbaar bij hogescholen.

Bachelor, master en associate degree opleidingen

Je kunt een associate degree-opleiding (Ad) volgen, een 2-jarige hbo-opleiding die vaak in samenwerking met het mbo en het werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Met een mbo-4 diploma, havo- of vwo-diploma kun je toegelaten worden tot deze hbo-opleiding.

Na het behalen van het Ad-diploma kun je instromen in een verwante hbo-bacheloropleiding. Na twee of meer jaar studeren kun je dan het hbo-bachelordiploma behalen.

Een voltijd bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool en 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan een hogeschool heb je minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een universitaire bacheloropleiding heb je een vwo-diploma nodig. Een hbo-propedeuse geeft geen automatisch toelatingsrecht tot een universitaire bacheloropleiding; aanvullende eisen kunnen gesteld worden door de universiteit.

Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar. Om aan een masteropleiding te beginnen, is vaak een bachelordiploma nodig. De toelatingseisen voor een master worden bepaald door de hogeschool of universiteit.

Postinitiële master

Zowel in het hbo als in het wo kun je een postinitiële master volgen. Deze is bedoeld voor mensen met een reeds behaald diploma in het hoger onderwijs en vaak ook al werkervaring op dit niveau. De toelatingseisen voor deze masteropleidingen worden vastgesteld door de aanbieder. De toelatingsprocedure omvat vaak een selectie van geschikte kandidaten.

Aanbod opleidingen

Je kunt het volledige aanbod van alle opleidingen vinden op Studiekeuze123.nl. Daar kun je ook studies met elkaar vergelijken.

Opleidingen aan andere instellingen dan universiteiten of hogescholen

Als je een opleiding wilt volgen aan een instelling die niet als universiteit of hogeschool wordt aangeduid, is het bijzonder belangrijk om goed te controleren wat de status van de opleiding is en of deze een erkende graad toekent.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross