Welke mogelijkheden voor studiefinanciering zijn er voor jouw lerarenopleiding?

Wanneer je van plan bent om een lerarenopleiding te gaan volgen, zijn er diverse opties om je studie financieel te ondersteunen. De specifieke vorm van studiefinanciering die op jou van toepassing is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Studiefinanciering voor de lerarenopleiding

Voor de studie aan een lerarenopleiding is er studiefinanciering beschikbaar. Je hebt recht op studiefinanciering als je aan de voorwaarden voldoet die hiervoor gelden.

Extra jaar studiefinanciering voor aspirant-leraren

Heb je al een opleiding aan een hogeschool of universiteit afgerond en ben je van plan om daarna een lerarenopleiding te volgen? In dat geval kom je mogelijk in aanmerking voor één extra jaar studiefinanciering. Dit geldt specifiek voor een universitaire lerarenopleiding of een verkorte lerarenopleiding (kopopleiding). Om voor deze extra financiële ondersteuning in aanmerking te komen, dien je een eerdere opleiding in het hoger onderwijs te hebben voltooid.

Tegemoetkoming in studiekosten voor leraren

Indien je geen recht hebt op reguliere studiefinanciering, bestaat de mogelijkheid om een tegemoetkoming te ontvangen voor studiekosten en lesgeld. Deze tegemoetkoming voor leraren hoef je niet terug te betalen; het betreft een gift. De voorwaarden en details omtrent deze tegemoetkoming vind je op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Tegemoetkoming in studiekosten voor zij-instromers in de lerarenopleiding

Ben je van plan om via een zij-instroomtraject binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid te behalen? In dat geval kan de onderwijsinstelling waarbij je gaat instromen een subsidie aanvragen voor zij-instromers. Deze subsidie is bedoeld om tegemoet te komen in de kosten voor geschiktheidsonderzoek, scholing, begeleiding en studieverlof.

Bovendien bestaat er de mogelijkheid dat je, indien je al over een bevoegdheid beschikt, in aanmerking komt voor een lerarenbeurs. Met deze beurs kun je een bachelor- of masteropleiding volgen en zo je professionele vaardigheden verder ontwikkelen.

Aanvullende subsidies voor leraren

Het is tevens mogelijk dat je in aanmerking komt voor andere subsidieregelingen. Op de website leraar.nl kun je controleren of je in aanmerking komt voor dergelijke subsidies.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross