Wanneer moet ik wettelijk collegegeld betalen en wanneer instellingscollegegeld?

Wanneer je studeert aan een universiteit of hogeschool, ben je verplicht collegegeld te betalen. Er bestaan twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Welk type collegegeld van toepassing is, hangt af van jouw situatie.

Wettelijk collegegeld betalen

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, betaal je het wettelijk collegegeld. Dit geldt bijvoorbeeld als je staat ingeschreven bij een door de overheid bekostigde hogeschool of universiteit. Het merendeel van de studenten betaalt het wettelijk collegegeld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en is voor alle onderwijsinstellingen gelijk.

Wettelijk collegegeld voor tweede studie

Voor een tweede studie betaal je het wettelijk collegegeld als:

  1. Je een associate degree, bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, en nu voor het eerst een opleiding volgt in het domein van onderwijs of gezondheidszorg. Je kunt controleren of een opleiding onder deze categorieën valt in het centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) bij DUO.
  2. Je je tweede opleiding bent gestart tijdens je eerste opleiding. Deze tweede opleiding moet zonder onderbreking worden gevolgd, zelfs nadat je de graad voor je eerste opleiding hebt behaald.

Instellingscollegegeld betalen

Wanneer je voldoet aan de vereisten, betaal je instellingscollegegeld. Dit geldt als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een door de overheid bekostigde instelling en nu aan een tweede opleiding begint. Sommige universiteiten en hogescholen bepalen zelf de hoogte van het collegegeld, met name particuliere instellingen. In dat geval betaal je instellingscollegegeld.

De hoogte van het instellingscollegegeld kan variëren per opleiding en studentengroep. Het instellingscollegegeld is altijd hoger dan het wettelijk collegegeld, behalve bij joint degrees.

Wil je meer weten over het instellingscollegegeld, dan kun je contact opnemen met de onderwijsinstelling.

Collegegeldkrediet

Je hebt de mogelijkheid om naast je studiefinanciering extra geld te lenen voor het betalen van je collegegeld, dit wordt het collegegeldkrediet genoemd. Hoe hoger het collegegeld, hoe meer je kunt lenen. Het geleende bedrag dien je na je studie terug te betalen, en er geldt rente op het collegegeldkrediet.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross