Welke mogelijkheden zijn er voor studiefinanciering als je een lerarenopleiding wilt volgen?

Wanneer je van plan bent om een lerarenopleiding te gaan volgen, zijn er diverse opties om je studie te financieren. Welke vorm van studiefinanciering voor jou van toepassing is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Studiefinanciering voor lerarenopleiding

Voor studenten die een lerarenopleiding willen volgen, is er studiefinanciering beschikbaar. Je komt hiervoor in aanmerking als je voldoet aan de criteria voor studiefinanciering.

Extra jaar studiefinanciering voor potentiële leraren

Indien je een opleiding aan een hogeschool of universiteit hebt afgerond en daarna een lerarenopleiding gaat volgen, kun je mogelijk recht hebben op een extra jaar studiefinanciering. Dit geldt voor zowel universitaire lerarenopleidingen als verkorte lerarenopleidingen (kopopleidingen). Om voor deze beurs in aanmerking te komen, dien je eerst een opleiding in het hoger onderwijs te hebben voltooid.

Tegemoetkoming studiekosten voor leraren

Indien je geen recht hebt op studiefinanciering, bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in studiekosten en lesgeld. Deze tegemoetkoming voor leraren hoef je niet terug te betalen, aangezien het een gift is. De voorwaarden voor het verkrijgen van deze tegemoetkoming kun je nalezen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Tegemoetkoming studiekosten voor zij-instromers in de lerarenopleiding

Wanneer je via een zij-instroomtraject binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid wilt behalen, kan de onderwijsinstelling een zij-instroom subsidie voor je aanvragen. Deze subsidie is bedoeld om tegemoet te komen in de kosten van een geschiktheidsonderzoek, scholing, begeleiding en studieverlof.

Daarnaast kun je, als je al in het bezit bent van een onderwijsbevoegdheid, in aanmerking komen voor een lerarenbeurs. Met deze beurs kun je een bachelor- of masteropleiding volgen om je professionaliteit verder te ontwikkelen.

Bijkomend kunnen er nog andere subsidies beschikbaar zijn voor leraren. Op de website leraar.nl kun je nagaan of je in aanmerking komt voor specifieke regelingen.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross