Welke richtlijnen dien je te volgen met betrekking tot de studiekeuzecheck?

Indien je je vóór 1 mei aanmeldt voor een universitaire of hogeschoolopleiding, heb je recht op de studiekeuzecheck. Via de studiekeuzecheck kun je nagaan of de opleiding goed bij jou past. Het is ook mogelijk dat een universiteit of hogeschool jou verplicht om de studiekeuzecheck uit te voeren.

Het komt vaak voor dat de studiekeuzecheck verplicht is. Als dit door de hogeschool of universiteit wordt bepaald, dienen studenten deel te nemen aan de studiekeuzecheck. Na het aanmelden voor een opleiding kun je de studiekeuzecheck ondergaan, waarvoor een DigiD benodigd is. Evenzo moeten onderwijsinstellingen de studiekeuzecheck aanbieden wanneer studenten erom vragen. De vorm van de studiekeuzecheck verschilt per universiteit of hogeschool en kan onder andere bestaan uit:

  • Een gesprek met een vertegenwoordiger van de opleiding.
  • Proefstuderen.
  • Het invullen van een digitale vragenlijst.

Extra studiekeuzecheck

In het geval dat je je aanmeldt voor een studie vóór 1 mei, maar na die datum besluit je aan te melden voor een andere studie, kan de nieuwe opleiding je verplichten om een studiekeuzecheck te doorlopen.

Het is raadzaam om snel aan te melden voor de nieuwe opleiding, zodat er voldoende tijd is voor de studiekeuzecheck voordat de opleiding aanvangt op 1 september. Het kan namelijk voorkomen dat opleidingen je inschrijving weigeren als je niet hebt deelgenomen aan een studiekeuzecheck. Voor specifieke informatie hierover kun je contact opnemen met de opleiding van jouw voorkeur.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross