Wat houdt het bindend studieadvies in het mbo in?

Bij aanvang van een mbo-opleiding ontvang je gedurende het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies geeft aan of het raadzaam is om door te gaan met de opleiding of te stoppen. Indien het advies negatief is, dien je de opleiding te beëindigen.

Voortgangsgesprekken binnen de mbo-opleiding

Gedurende de opleiding vinden er gesprekken plaats over je studievoortgang. Tijdens deze gesprekken worden onderwerpen besproken zoals:

  1. jouw ervaring met de opleiding;
  2. de positieve aspecten;
  3. je studievoortgang;
  4. gebieden waar wellicht meer begeleiding nodig is.

Het bindend studieadvies wordt gegeven tussen de 9 en 12 maanden na de aanvang van de opleiding. Dit advies kan zowel positief als negatief zijn. Een negatief advies komt nooit als een verrassing. Indien er sprake is van tegenvallende resultaten, volgt eerst een schriftelijke waarschuwing. Je krijgt tevens de gelegenheid om je studieprestaties te verbeteren.

Positief of negatief studieadvies

Een bindend studieadvies kan positief of negatief zijn:

Positief advies

Bij goede resultaten kun je de opleiding voortzetten. Een positief studieadvies kan echter extra aandacht vragen voor specifieke onderdelen van de opleiding.

Negatief advies

Indien je studieresultaten onvoldoende zijn, volgt een negatief studieadvies. Je dient dan de opleiding te verlaten. De mbo-instelling kan je begeleiden naar een andere opleiding of adviseren om het onderwijs te verlaten. Als je jonger bent dan 18 jaar en een entreeopleiding volgt, is de instelling verplicht je een andere, beter passende entreeopleiding aan te bieden. Een mbo-instelling mag je als minderjarige niet weigeren voor een andere opleiding.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross