Wat kan ik verwachten bij de taalexamens in het mbo?

Het centraal taalexamen wordt op de computer afgenomen en de duur ervan hangt af van het specifieke examen dat je aflegt. Bij het centraal taalexamen mag je gebruikmaken van een woordenboek en kladpapier, maar de spellingscontrole op de computer is niet toegestaan. Het instellingsexamen wordt door je school opgesteld en de specifieke details ervan worden vastgelegd in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van je opleiding.

Verschillende categorieën

Er zijn twee categorieën examens in de Nederlandse taal tijdens je opleiding: het instellingsexamen en het centraal examen. Het centraal examen wordt op de computer afgenomen en betreft luisteren en het lezen van zakelijke teksten. Het instellingsexamen omvat de overige aspecten van de taal.

De examens beoordelen je kennis en vaardigheden op gebieden zoals lezen, schrijven, luisteren en spreken. Afhankelijk van het niveau van je mbo-opleiding wordt je taalvaardigheid getoetst:

  • Op mbo-niveau 1 (entreeopleiding), 2 en 3 wordt getoetst op niveau 2F.
  • Op mbo-niveau 4 wordt getoetst op niveau 3F.

Tijdsduur

De tijdsduur van het centraal examen hangt af van het niveau:

  • Het examen op niveau 3F duurt 120 minuten.
  • De examens op niveau 2F en 2A duren 90 minuten.

In sommige gevallen kan je extra tijd krijgen, bijvoorbeeld als je dyslexie hebt. Dit wordt besloten door je school en kan vereisen dat je een medische verklaring overlegt.

Bij het centraal taalexamen mag je gebruikmaken van een pen of potlood, kladpapier en een gum. Het kladpapier moet je inleveren voordat je het examenlokaal verlaat. Een papieren woordenboek Nederlands is toegestaan, maar de digitale variant niet. Het gebruik van de spellingscontrole op de computer is niet toegestaan.

Voorbereiding op het centraal taalexamen

Gedurende je opleiding krijg je taallessen. Voor extra voorbereiding en ondersteuning kan je bij je docent terecht. Het is belangrijk om je lessen goed te volgen, hulp te vragen als iets onduidelijk is en veel te oefenen.

Oefenen voor het centraal taalexamen

Het oefenen voor het centraal taalexamen vindt plaats op de computer. Het College voor Toetsen en Examens biedt voorbeeldexamens aan in de online omgeving Facet, waarmee je kunt oefenen.

In de syllabi Nederlandse taal vind je informatie over wat je precies moet kunnen. Dit omvat bijvoorbeeld welke begrippen je moet beheersen en wat voor soort teksten je kunt verwachten. Er is een syllabus beschikbaar voor niveau 2F en een voor niveau 3F.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross