Welke mbo-opleidingen zijn er?

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende mbo-opleidingen. Mbo-scholen bieden opleidingen aan op vier niveaus. Het niveau van je vooropleiding bepaalt welk mbo-niveau en welke opleiding je kunt kiezen.

Mbo-niveaus en toelatingseisen

Mbo-niveau 1: 

Voor de entreeopleiding is geen diploma van een vooropleiding vereist. Met een mbo-niveau 1 diploma kun je aan de slag als assistent op de arbeidsmarkt. Je kunt ook doorstromen naar mbo-niveau 2. De entreeopleiding duurt één jaar.

Voorwaarden mbo-niveau 1:

  • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar.
  • Je voldoet niet aan de toelatingsvoorwaarden voor mbo-2, mbo-3 of mbo-4 opleidingen.

Mbo-niveau 2:

De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Met dit diploma kun je uitvoerend werk doen, zoals kapper of autotechnicus.

Voorwaarden mbo-niveau 2:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, erkend door de overheid.

Mbo-niveau 3:

De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Hier leer je om werk zelfstandig uit te voeren, bijvoorbeeld als verzorger of eerste monteur.

Voorwaarden mbo-niveau 3:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2) of vakopleiding (niveau 3).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of een ander erkend diploma of bewijsstuk.

Mbo-niveau 4:

Een mbo-4 opleiding leidt je op tot zelfstandig werk, bijvoorbeeld als filiaalbeheerder of activiteitenbegeleider. Met dit diploma kun je ook verder studeren op het hbo.

Er zijn twee soorten mbo-4 opleidingen:

  • Middenkaderopleiding: Deze duurt 3 of 4 jaar en heeft dezelfde eisen als de vakopleiding (niveau 3).
  • Specialistopleiding: Deze kun je volgen als je een mbo-3 diploma hebt behaald en verder wilt studeren in hetzelfde beroep. Deze opleiding duurt nog 1 jaar.

Keuze van mbo-opleiding:

Op Kiesmbo.nl kun je informatie vinden die je helpt bij het kiezen van een beroepsopleiding. Hier vind je:

  • Een overzicht van alle beschikbare mbo-opleidingen, variërend van de bouw tot de horeca en de zorg. Als je nog niet zeker weet welke richting je op wilt, kun je ook een interessetest voor beroepen doen.
  • Informatie over verschillende soorten mbo-scholen waar je de opleiding kunt volgen. Dit kunnen bijvoorbeeld regionale opleidingscentra (roc’s) zijn met diverse opleidingen, of beroepscolleges met focus op voeding, natuur en milieu.
  • Uitleg over de diverse leerwegen binnen het mbo.
  • Informatie over de kosten en financiering van je mbo-opleiding. Als je jonger bent dan 18 jaar, hoef je geen lesgeld te betalen. Als je de BOL-leerweg volgt, heb je recht op studiefinanciering na je 18e.
  • Details over hoe en wanneer je je kunt aanmelden voor een mbo-opleiding.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross