In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Om les te kunnen geven in het speciaal onderwijs is de juiste onderwijsbevoegdheid noodzakelijk. Daarnaast is het vaak vereist dat je een specifieke opleiding voor het speciaal onderwijs hebt gevolgd.
Voor het speciaal basisonderwijs dien je over een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs te beschikken.
In het geval van voortgezet speciaal onderwijs, geldt het volgende: Als jouw school zelf eindexamens afneemt, is een onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs vereist. Indien jouw school geen eindexamens zelf afneemt, volstaat een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs.
Wanneer je een eerste- of tweedegraadsbevoegdheid hebt voor het voortgezet onderwijs, ben je bevoegd om in het voortgezet speciaal onderwijs les te geven in het vak waarvoor je bent gekwalificeerd.
Daarnaast is het vaak nodig om een aanvullende opleiding in het speciaal onderwijs te volgen. Veel speciaal onderwijsinstellingen eisen dat je een aparte opleiding hebt afgerond. Het merendeel van deze scholen vraagt om een diploma van de master Special Educational Needs. Op de website Studiekeuze123.nl kun je zien welke hogescholen deze masteropleiding aanbieden.
Indien je vragen hebt over het worden van een leraar, meer informatie wenst over een loopbaan in het onderwijs, of persoonlijk advies nodig hebt, kun je contact opnemen met het Onderwijsloket.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]