Hoe kun je leraar worden in het speciaal onderwijs?

Om les te kunnen geven in het speciaal onderwijs is de juiste onderwijsbevoegdheid noodzakelijk. Daarnaast is het vaak vereist dat je een specifieke opleiding voor het speciaal onderwijs hebt gevolgd.

Voor het speciaal basisonderwijs dien je over een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs te beschikken.

Leraar voortgezet speciaal onderwijs

In het geval van voortgezet speciaal onderwijs, geldt het volgende: Als jouw school zelf eindexamens afneemt, is een onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs vereist. Indien jouw school geen eindexamens zelf afneemt, volstaat een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs.

Wanneer je een eerste- of tweedegraadsbevoegdheid hebt voor het voortgezet onderwijs, ben je bevoegd om in het voortgezet speciaal onderwijs les te geven in het vak waarvoor je bent gekwalificeerd.

Extra opleiding

Daarnaast is het vaak nodig om een aanvullende opleiding in het speciaal onderwijs te volgen. Veel speciaal onderwijsinstellingen eisen dat je een aparte opleiding hebt afgerond. Het merendeel van deze scholen vraagt om een diploma van de master Special Educational Needs. Op de website Studiekeuze123.nl kun je zien welke hogescholen deze masteropleiding aanbieden.

Indien je vragen hebt over het worden van een leraar, meer informatie wenst over een loopbaan in het onderwijs, of persoonlijk advies nodig hebt, kun je contact opnemen met het Onderwijsloket.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross