Hoe wordt jouw kind met dyscalculie begeleid op school?

Er bestaan diverse benaderingen om leerlingen met dyscalculie te ondersteunen op school. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van een rekenmachine. De specifieke mogelijkheden variëren afhankelijk van het soort onderwijs dat jouw kind volgt.

Dyscalculie herkennen

Dyscalculie is een aandoening die problemen veroorzaakt bij rekenen en getallen. Leerlingen met dyscalculie ondervinden moeilijkheden bij rekenen en wiskunde. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld moeite hebben met klokkijken of het hanteren van geld. Als scholen dyscalculie niet tijdig identificeren, kan dit leiden tot een verkeerde inschatting van de capaciteiten van de leerling.

Scholen hanteren richtlijnen om dyscalculie tijdig te kunnen herkennen. Je kunt de richtlijnen voor het basis- en voortgezet onderwijs raadplegen.

Dyscalculie basisonderwijs

In het zorgplan van elke basisschool staat beschreven welke ondersteuning leerlingen met dyscalculie ontvangen.

Dyscalculie voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor leerlingen met dyscalculie. Het protocol dyscalculie helpt scholen bij het bieden van ondersteuning aan leerlingen. Tijdens de centrale examens kunnen leerlingen met dyscalculie een verlenging van maximaal 30 minuten krijgen. Bij alle centrale examens mogen deze leerlingen een rekenmachine gebruiken. Andere hulpmiddelen, zoals formulekaarten of rekentabellen, zijn niet toegestaan zonder toestemming van de school.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross