Wanneer moet je je aanmelden voor een opleiding aan de universiteit of hogeschool?

Voor een associate degree-opleiding of een bacheloropleiding aan een universiteit of hogeschool dien je uiterlijk op 1 mei je aanmelding te doen via Studielink.nl. Let op dat sommige opleidingen een andere deadline hanteren, zoals masteropleidingen en opleidingen met een numerus fixus.

Bachelor en Associate degree: Aanmelden vóór 1 mei

Voor iedereen die zich voor het eerst wil aanmelden voor een bacheloropleiding of associate degree-opleiding aan een universiteit of hogeschool, geldt de uiterlijke aanmeldingsdatum van 1 mei. Hiermee kom je in aanmerking voor een studiekeuzecheck.

Je kunt je aanmelden als:

  • je nog geen eerdere studie aan een universiteit of hogeschool hebt gevolgd;
  • je momenteel studeert aan een hogeschool of universiteit, maar van studie wilt veranderen.

Opleidingen met een numerus fixus: Aanmelden vóór 15 januari

Voor opleidingen met een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus) geldt een andere aanmelddeadline: 15 januari. In dit geval gelden de deadline van 1 mei en de studiekeuzecheck niet.

Masteropleiding: Informeer naar aanmelddeadline

De aanmelddeadline van 1 mei en de regels voor de studiekeuzecheck zijn niet van toepassing op masteropleidingen. Raadpleeg de masteropleiding van jouw keuze voor informatie over het toelatingsbeleid.

Aanmelding na 1 mei bij sommige opleidingen mogelijk

Als de deadline van 1 mei is verstreken en je je nog niet hebt aangemeld voor een studie, is het mogelijk om je bij bepaalde opleidingen toch nog aan te melden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te informeren of de opleiding van jouw keuze nog aanmeldingen accepteert. In dit geval kom je niet meer in aanmerking voor een studiekeuzecheck. Begeleiding bij het maken van je studiekeuze vind je op studiekeuze123.nl.

De universiteit of hogeschool neemt de beslissing over jouw toelating. De toelatingseisen kunnen per instelling en soms zelfs per opleiding verschillen.

Wisselen van opleiding na 1 mei

Indien je je vóór 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding, is het nog mogelijk om van opleiding te veranderen tot het einde van het nieuwe studiejaar.

Aanmelden voor een andere opleiding na een negatief bindend studieadvies

Als je na 1 mei een negatief bindend studieadvies (bsa) hebt ontvangen, behoud je het recht om je aan te melden voor een andere opleiding. Deze opleiding kan je echter wel verplichten deel te nemen aan een studiekeuzecheck.

Meld je zo snel mogelijk aan bij de opleiding van jouw keuze, zodat er voldoende tijd is voor een studiekeuzecheck. Als je niet hebt deelgenomen aan de verplichte studiekeuzecheck, kan de opleiding ervoor kiezen je aanmelding te weigeren. Informeer bij de opleiding van jouw keuze naar hun beleid hieromtrent.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen middelbaar en voortgezet onderwijs?

In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]

Wat is de beste universiteit van Nederland?

De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]

Welke kinderen moeten naar speciaal onderwijs?

Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
Blogs
magnifiercross