In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) is bedoeld voor vmbo-leerlingen die extra hulp nodig hebben om hun diploma te behalen. Sommige scholen voor voorbereidend beroepsonderwijs (vmbo) bieden dit type onderwijs aan. Het is aan de school om te bepalen of jouw kind in aanmerking komt voor lwoo.
Vmbo-scholen hebben de vrijheid om te beslissen of en hoe ze lwoo aanbieden. Dit kan onder andere gebeuren door:
Lwoo kan tijdens reguliere lessen gegeven worden, maar ook daarbuiten of zelfs buiten de schoolmuren. De duur van lwoo hoeft niet per se 4 jaar te zijn; 1 of 2 jaar is ook een mogelijkheid. In sommige gevallen werken scholen in dezelfde regio samen om lwoo aan leerlingen aan te bieden.
Indien jouw kind een lwoo-advies heeft ontvangen van de basisschool, kun je jouw kind aanmelden voor lwoo bij een vmbo-school.
Na de aanmelding zal de school beoordelen of jouw kind geschikt is voor lwoo. Dit kan onder andere bestaan uit een intelligentieonderzoek en het observeren van het gedrag van jouw kind. De vmbo-school zal ook het schooladvies van de basisschool meenemen in de beoordeling. Als de school van mening is dat lwoo passend is voor jouw kind, zal de school een aanvraag voor lwoo indienen bij het samenwerkingsverband. In zo’n samenwerkingsverband werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs samen.
Sinds 1 januari 2016 maken zowel leerwegondersteunend onderwijs als praktijkonderwijs deel uit van het bredere concept van passend onderwijs.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]