Wat gebeurt er als jouw kind zonder diploma van school gaat?

Wanneer jouw kind zonder diploma (startkwalificatie) de school verlaat, wordt dit gemeld aan de gemeente. De stappen die daarna worden genomen, hangen af van de leeftijd van jouw kind. Het hoofddoel is om ervoor te zorgen dat jouw kind terugkeert naar school of een leerwerkplek

Leerling jonger dan 16 jaar

Leerlingen jonger dan 16 jaar zijn leerplichtig, wat betekent dat ze naar school moeten gaan. Als jouw kind zonder goede reden niet meer naar school gaat, zal de school hiervan een melding maken bij de gemeente.

De leerplichtambtenaar van de gemeente zal dan een onderzoek starten. Samen met de leerling, school en ouders zal de ambtenaar proberen om ervoor te zorgen dat jouw kind weer naar school gaat. Als dat nodig is, kan de leerplichtambtenaar jeugdhulpverlening of jeugdzorg inschakelen. Als jouw kind niet naar school gaat, kunnen jij en jouw kind (indien boven de 12 jaar) een boete krijgen.

Leerlingen tussen 16 en 18 jaar zonder startkwalificatie

Leerlingen tussen de 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school als ze een diploma hebben behaald voor havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger). Als dit niet het geval is, geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat jouw kind verplicht is om een voltijdopleiding te volgen.

Indien dit niet gebeurt, zal de school dit melden bij de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente zal dan een onderzoek starten, vergelijkbaar met de situatie van leerlingen jonger dan 16 jaar.

Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie

Leerlingen ouder dan 18 jaar zijn niet meer verplicht om naar school te gaan. Echter, wanneer een leerling tussen de 18 en 23 jaar de school verlaat zonder startkwalificatie, zal dit wel gemeld worden aan de gemeente.

De gemeente zal deze melding doorgeven aan het Doorstroompunt (RMC). Een medewerker van het Doorstroompunt zal proberen om een geschikte opleiding, werk of leerwerkplek te vinden voor jouw kind.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross