In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) is een onderwijsniveau dat je voorbereidt op een universitaire studie. Hier zijn de belangrijkste aspecten: het vwo duurt in totaal 6 jaar.
Elke school voor voortgezet onderwijs bepaalt zelf wie wordt toegelaten tot het vwo. Dit kan gebaseerd zijn op factoren zoals het schooladvies van de basisschool, de score op de Citotoets (eindtoets basisonderwijs), of een school-specifieke toelatingstest.
In de onderbouw van het vwo (klas 1 en 2) zijn er verplichte vakken zoals Nederlands, Engels, twee moderne vreemde talen (zoals Frans of Duits), rekenen, maatschappijleer, culturele en kunstzinnige vorming of klassieke culturele vorming, en lichamelijke opvoeding.
In de bovenbouw van het vwo (klas 4, 5 en 6) blijven vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer, culturele en kunstzinnige vorming (CKV), lichamelijke opvoeding, en een tweede vreemde taal (bij het gymnasium is dit Latijn of Grieks) verplicht.
In de bovenbouw kun je kiezen uit vier richtingen, ook wel profielen genoemd:
Elk profiel heeft specifieke vakken. Bijvoorbeeld:
Natuur en techniek: Wiskunde B, Natuurkunde, Scheikunde
Natuur en gezondheid: Wiskunde A, Biologie, Scheikunde
Economie en maatschappij: Wiskunde A, Economie, Geschiedenis
Cultuur en maatschappij: Wiskunde C, Geschiedenis
Iedere vwo-leerling moet een profielwerkstuk maken, waarbij je dieper ingaat op een onderwerp binnen je gekozen profiel.
Je doet eindexamen in minimaal 8 vakken. Het examen bestaat meestal uit een schoolexamen en een centraal examen. Bij sommige vakken wordt alleen een schoolexamen afgenomen.
Het vwo bereidt je niet alleen voor op de universiteit, maar biedt ook een brede basis voor verdere studie en persoonlijke ontwikkeling.
In Nederland worden de termen ‘middelbaar onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’ vaak gebruikt als het gaat om het onderwijs dat volgt […]
De keuze voor een universiteit is een belangrijke beslissing die je toekomst kan bepalen. Als je op zoek bent naar […]
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben die niet volledig kunnen worden vervuld binnen het reguliere onderwijs. […]