Wat kun je verdienen als leraar in het voortgezet onderwijs?

Een leraar in het voortgezet onderwijs verdient een maandsalaris tussen € 3.500 en € 7.190. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering, en wordt vastgelegd in de cao voortgezet onderwijs (cao vo).

Salarisschalen, treden en beloningen in het voortgezet onderwijs

Bij elke salarisschaal en trede hoort een specifiek salarisbedrag. Deze salarissen zijn vastgelegd in de cao voortgezet onderwijs. De totale beloning (bruto inkomen) omvat:

  1. Basissalaris
  2. Vakantiegeld
  3. Eindejaarsuitkering
  4. Toelagen die elke leraar ontvangt

De tabel toont afgeronde bruto bedragen op basis van de cao vo 2022. 

SchaalSalaristredeMaandsalaris Beloning op maandbasis
LBStart€ 3.001€ 3.500
LBNa 10 jaar€ 4.122€ 4.800
LBMaximum€ 4.573€ 5.460
LCStart€ 3.019€ 3.530
LCNa 10 jaar€ 4.755€ 5.540
LCMaximum€ 5.329€ 6.340
LDStart€ 3.031€ 3.530
LDNa 10 jaar€ 5.284€ 6.150
LDMaximum€ 6.059€ 7.190

Gemiddelde beloning van leraren in het voortgezet onderwijs

Gemiddeld genomen verdienen leraren in het voortgezet onderwijs ongeveer € 5.560 per maand. Deze berekening houdt rekening met de schalen en tredes van alle leraren (gewogen gemiddelde) in dienst.

Eenmalige extra beloning in 2022

Medewerkers die op 1 juli 2022 in dienst waren, ontvangen een eenmalige extra beloning van € 500 (bruto, bij een voltijdscontract). Deze extra beloning is niet opgenomen in de tabelbedragen. Ook in het gemiddelde beloningsbedrag is deze extra uitkering niet meegerekend.

Beloning op basis van taken

De taken van een leraar bepalen of hij op schaal LB, LC of LD valt. Het salaris en de beloning zijn afhankelijk van de schaal en trede waarin een leraar zich bevindt. Elke schaal bestaat uit 12 salaristreden. Bij goed functioneren stijgt het maandsalaris ieder jaar met een trede. Een leraar die bijvoorbeeld begint in trede 1, zal waarschijnlijk na 10 jaar het salaris van trede 10 ontvangen, hoewel dit in de praktijk kan variëren.

Salaris als zij-instromer in het onderwijs

Wanneer je als zij-instromer vanuit een andere baan het onderwijs betreedt, begin je mogelijk op een hogere trede of schaal. Dit wordt individueel overeengekomen met je werkgever, waarbij leeftijd en werkervaring een rol spelen. Dit geldt ook als je wel een lesbevoegdheid hebt, maar geruime tijd niet voor de klas hebt gestaan.

Meer informatie over de cao voortgezet onderwijs

In het onderwijs worden cao-afspraken gemaakt door sociale partners, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals de VO-raad en vakbonden. Voor aanvullende informatie over de cao voortgezet onderwijs kun je contact opnemen met deze organisaties.

Heb je vragen over het worden van leraar?

Wil je meer weten over werken in het onderwijs of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met het Onderwijsloket.

Vraag en antwoord

Kun je online je diplomagegevens raadplegen?

Op de website “Mijn diploma’s” heb je de mogelijkheid om veel van je diplomagegevens van verschillende opleidingen te bekijken. Hier […]

Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem?

Als je van plan bent om een tussenjaar te nemen, zijn er verschillende zaken die je moet regelen om ervoor […]

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Als je besluit om te stoppen met je studie, zijn er een aantal stappen en zaken die je moet regelen. […]

Copyright 2024 © Martini-Online
Website realisatie: Zichtbaar24
magnifiercross